Skånegås

Skånegås

Skånegäss har funnits sedan vikingatiden och de djur som utgör grunden till dagens skånegäss samlades ihop för avel av Mårten Olsson ifrån byarna Hunneberga och Vomb på 1870-talet. Fjäderdräkten är brunaktigt grå samt vit i avgränsande fält. Sadel av brunaktigt grå. Honan lägger 25-30 ägg per år med en vikt av ca 180 gram. Ruvlusten tilltar vid ökad ålder och honan har goda modersegenskaper samt fadern som gärna vaktar familjen. Vikten för en hona är ca 8 kilo och för en hane ca 10 kilo men en vikt på 15 kilo och mer för en gåskarl är inget ovanligt.

Skånegåsen, som kommer från trakten kring Vombsjön i Skåne, räknas till de svenska lantraserna. Det är en tämjd form av grågåsen och härstammar troligen från pommerska eller ryska gäss som importerades till Sverige på 1800-talet.

Skånegåsen är en mycket tung ras: honorna väger i regel sex till åtta kilo och hanarna, gåskarlarna, mellan åtta och elva kilo. Den har en karakteristisk vit och gråbrunbrokig teckning, med orange näbb och ben.

Liksom alla gäss är skånegäss intelligenta djur vilket bidrar till att de kan bli mycket gamla, flera tiotal år om de inte slaktas i förtid. De lever i livslånga förhållanden, där gåskarlen kan ha upp till tre honor. Dessa lägger 20-30 ägg per säsong och ungarna kallas gässlingar.